X. Mezinárodní fórum mládeže v Římě

24. 3. 2010 8:35
Rubrika: Nezařazené | Štítky: vkhbrno , vysokoškoláci

 

V Rocca di Papa, vesničce v těsné blízkosti Říma, se každé tři roky na několik dní schází zástupci mladých z téměř všech zemí světa. Fórum je 
spojeno s mezinárodním dnem mládeže, který poprve vyhlásil papež Jan Pavel II v r. 1986. Letošním tématem fóra je "Povolání lásce".

Setkání oficiálně začne zítra 24. března a vyvrcholí na květnou neděli oslavou 25. Světového dne mládeže na Svatopetrském náměstí. Už teď se v areálu Mondo Migliore nachází na 200 účastníků, každá země zde má své dva zástupce, celkově se předpokládá na 250 mladých ze zhruba 80 zemí. Na pořadu budou přednášky, panelové diskuze či diskuze ve skupinkách.

Terka Truhlářová a Martin Hájíček (skoro) živě z Rocca di Papa

Byli jsme vybráni jako zástupce za naši republiku, a proto bychom vám rádi zasílali aktuální postřehy a poznatky z průběhu fóra. Ale rádi bychom i vám dali možnost se do setkání aktivně zapojit, jak? Na každý den jsou připravena dvě témata, která budou přednášena, k nim jsou pak položeno několik otázek, které budeme rozebírat ve skupinkách. Pokusili jsme se vám přeložit tato témata a otázky. Budeme moc rádi za všechny vaše nápady, podněty a postřehy, pomohou nám v rozebírání těchto témat.

Budeme moc rádi za všechny vaše nápady, podněty a postřehy, pomůže nám lépe se připravit na diskuzi. A zároveň vám mohou dát zajímavý podnět k zamyšlení.

Tyto řádky vám píšeme z foyer poutního domu Mondo Migliore. Po příjezdu v odpoledních hodinách jsme se ubytovali a vydali na průzkum okolí. Nacházíme se zhruba 25 km od Říma, u nádherného jezera, jehož název se nám ještě nepodařilo vypátrat a k němuž jsme se vzhledem k plotům a cedulím "proprieta privata" nedostali (ale ke koupání nás stále láká). O tom, že se nacházíme v lepší čtvrti, svědčí fakt, že tu nemají chodníky, protože tu všichni jezdí auty. A tak jsme při procházce po okolí (po silnici... vše ostatní je "proprieta privata") vyvolali vlnu troubení (prostě Češi ). Brzo jsme pochopili, proč se konference koná právě tu - jsme tu izolováni od veškerých světských lákadel, a tak vlastně nakonec jsme moc rádi, že se můžeme plně soustředit, nic nás nerozptyluje a je tu velká šance, že mise bude splněna úspěšně. Bez vás se nám to ale jen ztěžka podaří, tak hurá zasedněte k PC a ploďte příspěvky. Těšíme se na ně i na případné dotazy. Zase se vám brzy ozveme.
Vzpomínáme v modlitbě, Buena notte!
Terka & Martin

Středa | 24. března

Povolání k lásce
1) Jaké jsou podle vás pozitivní aspekty způsobu, jak mladí lidé dnes žijí a rozumí lásce?
2) Jaké jsou vaše zkušenosti z naší země, společenství či hnutí?

Láska jako životí volba
1) Přemýšleli jste už někdy o otázce volby specifického povolání (kněžství, misie, řeholní život, zasvěcený život v celibátu, kontemplativní život)? Pokud ne, tak proč? A co ostatní ve vašem okolí?
2) Jaké otazníky ve vás vyvolává pohled na manželství? Myslíte si, že je v dnešní době možné, aby manželství vydrželo po celý život? Pokud ne, proč? Jestli ano, za jakých podmínek?

Pátek | 26. března

Láska jako plodné společensví
1) Čím pro vás láska je nebo může být obohacující? Ať už v manželství, kněžství, řeholním životě...?
2) Víte, co si pod tím představují lidé kolem vás? Mají partneři od lásky stejná očekávání, mluví o nich dostatečně? Jsou tyto otázky řešeny správným způsobem, se správnými lidmi a ve správnou chvíli?
3) Máte touhu založit rodinu a vychovávat děti? A jak jsou na tom mladí kolem vás?
4) Jaké jsou obtížnosti, se kterými se setkávají křesťanské rodiny v dnešním světě? Kdo jim může být příkladem, pomoct v krizích? Jaké podpory jsou jim k dispozici?
5) Jaké jsou aspekty charakterizující rodinu jako autentické vyjádření křesťanské lásky a společenství? Znáte takovou rodinu? Jak se projevuje
jejich život (jednota, důvěra, věrnost, vzájemná úcta a otevřenost)? A jak se to projevuje ve výchově dětí?

Sobota | 27. března

Příprava na křesťanské manželství
1) Jaká by podle vás měla být takováto představa?
2) Myslíte se, že období zasnoubení (a s tím spjatá sexuální zdrženlivost) má dnes smysl? Jaký?
3) Jaké jsou nutné podmínky pro vybudování trvalého manželského svazku?

Fotky z  X. Mezinárodního fóra mládeže v Římě

Národní obleček

Cítíme se menšinově :-)

To nejsme my :-)

Nedobytná pevnost :-)

Zobrazeno 2187×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio